Tiskneme jak o život! Kdy co bude? Retrohraní – říjen, Turboprší a Talismany – listopad, Hmyzáci – prosinec, Ponorka a Cirkus – přelom roku 2024/25. Na většinu máme předobjednávky.

Animefest Brno – jaké to tam bylo?

Animefest1

Kdo nás znáte a sledujete, víte, že na žádné akce skoro nevyjížídme. Přeci jen jsme malá rodinná značka a vše děláme jen ve dvou. Alice a Martin. Přitom se oba živíme ještě jinou prací. Deskovky jsou jen část toho, čemu se věnujeme. Ale letos jsme si řekli, že občas někam vyjedeme a pak to zhodnotíme a uvidíme, kde nás třeba začnete vídat pravidelně. Vybrali jsme si pár zajímavých akcí s japonskou tématikou a pak to nej, co jsme objevili ze všech deskoherních akcí v zemi, na co ale stačí naše kasa a kam se nám chce jet. A kde o nás stojí i druhá strana. 

Animefest o nás stál hodně, protože jsme jednak rozšířili deskoherní zónu, ale hlavně se tam s japonskými Oink Games hodíme jak prnahr. Kousek od nás v hlavní deskoherní místnosti byly i stoly s klasickými japonskými hrami, které si tu lidi mohli zahrát. Shogi, go, mahjong…

Green and White Minimalist Nature Travel Vlog Youtube Thumbnail-4_1

Kromě deskoherní zóny tu byl i bohatý program, ve kterém taky byla dost široká nabídka pro hráče deskovek, RPG a tak. Tady jsme si vytáhli všechno možné, co nás v programu zaujalo. Samozřejmě na nic jiného než náš stánek nebyl čas, ale když by byl, určitě bychom si v programu vybrali. 

🇯🇵 Výuka a hraní karetní hry Magic the Gathering
🇯🇵 Úvod do japonských fermentácií a ich problematiky u nás
🇯🇵 Vějíř - sborník české mangy: autogramiáda a beseda s autory
🇯🇵 Origami, omalovánky aneb Freestyle u "kulatého" stolu
🇯🇵 Kendo - vystoupení + workshop
🇯🇵 Japonské současné dívčí idol skupiny
🇯🇵 Barvení miniatur s Colors of Warriors
🇯🇵 Jak se překresluje a letteruje manga do češtiny
🇯🇵 Origami pro začátečníky
🇯🇵 Křest kultovní manga série One Piece
🇯🇵 Workshop japonské kaligrafie
🇯🇵 Jak se kreslí Krycí Jména
🇯🇵 Strasti a pasti designéra lolita značky
🇯🇵 Posezení s Nakladatelstvím CREW
🇯🇵 Proces kresby ilustrací pro deskové hry
🇯🇵 Hanafuda - japonské květinové karty
🇯🇵 Malování na vějíře
🇯🇵 Ramen: Od tradice po globální fenomén
 

Animefest3

Ani2

Ani9

Jako první jsme vyrazili na třídenní Animefest v Brně. Obří akce pro milovníky japonského komiksu (mangy) a japonských kreslených filmů (anime). Jet někam se stánkem na tři dny je obrovsky náročné. I proto si úplně nemyslíme, že bychom podobné akce do kalendáře byli schopni zařazovat pravidelně. I když organizátoři byli strašně sympatičtí a ochotní s čímkoli pomoci. Na začátku jsme měli docela nešikovné místo a po prosbě o přesun jsme se dostali blíž k deskoherním kamarádům z Dina a hned nám bylo líp. 

Jukněte na naše video, jak to tam celé probíhalo. 

Animefest v číslech:

  • datum konání: 24. - 26. 5. 2024
  • návštěvnost 37 000 (13 800 unikátních návštěvníků)
  • letos byl 19. ročník
  • deskoherní zóna byla prý větší než kdykoli před tím (kdo tu z vydavatelů všechno byl)

Byla to bláznivá akce, kde jste viděli všechny možné bizarní kostýmy, do kterých jejich nosiči dali nemalé úsilí, čas i peníze. Byl to jiný svět. Připadali jsme si tu trochu jako ufoni. Ale spousta služebných, astronautů, želv, mimozemšťanů a robotů si u nás byla zahrát, mnozí u našeho stánku strávili i celé hodiny. Moc milí lidi, i když často těžší introverti, kteří nepronesli ani slovo. Jiní se zas báječně bavili a přicházeli třeba každý den. Každý den v jiných kostýmech. 

Nejvíc se všeho se nám asi líbilo to společenství z deskoherního světa, byl tu skoro každý vydavatel, probíhal úžasný networking. Nejen přes den, ale hlavně pak večer u piva (u Starobrna). Alice tomu s humorem začala říkat večerní kmenová rada. Byli tu lidi z Dina, Blackfire, Pink Troubadour, Fox in the Box, Rexhry. Některé jsme už dávno znali, s jinými jsme si poprvé potřásli pravicí až na Animefestu.  A už jen kvůli těm dvěma posezením to celé stálo za to. I když to stálo fakt spoustu peněz, potu, sil a času. 

Ani1

Animefest4