Project L - překrásná tetrisovka

Project L

Je to abstraktní strategická tetrisovka (hezká, chytrá, s tetris dílky). To máme rádi. Úplná novinka na trhu (hra vyšla v červenci 2021). Česká hra od českého autora Adama Španěla. Vyvinutá v brněnském Boardcubatoru, vydaná vydavatelstvím Blackfire. Má ale zásadní vadu na kráse - existují dvě verze hry, jedna je z crowfundingové kampaně a druhá z následného běžného prodeje. Liší se. Liší se dost. Takže mi na můj článek a mé video hodně lidí vlastnících jinou verzi hry psalo, že to a to mám blbě. Nejlepší zpětnou vazbu mi dal Jeník Mitrošek, se kterým jsme pak hodiny dlouhé řešili srovnávání obou verzí a popis rozdílů mezi Kickstárterovou a tzv. retailovou verzí. No a když jsme odladili článek i video, pan Mitrošek ještě navíc vyrobil perfektní insert na 3D tiskárně. Můžete si ho pořídit i vy, na konci článku jsou fotky i link do e-shopu. 

IMG-8982

O co ve hře jde?

Projectu L se taky říká sofistikované Ubongo, kdo zná Ubongo, ten ví. Ale v Ubongu jde jen o rychlost, s jakou předem dané tetrisové dílky vkládáte do tvarů na kartách. V projectu L si musíte mnohem víc namáhat hlavičky. Musíte plánovat, strategicky plnit karty podle toho, co vám ve finále přinese víc bodů. A dílky na začátku máte jen dva a právě podle toho, jakou kartu vyplníte, získáváte další a další. Ty můžete měnit za jiné a kombinovat a plánovat, prostorově si představovat a jako v šachách chystat krok za krokem tak, abyste na konci měli nejvíc vítězných bodů ze všech. Za nejjednodušší tvary na kartách nedostanete ani bod, za nejtěžší třeba i pět.  

Nerdovštinou by to byl typ hry, které se říká engine building, tedy postupné budování z mála na hodně nebo tak něco. My nejsme nerdi, čili v tomhle nefrčíme. 

IMG-8983

Jak se nám hra hrála?

Ještě jsme to nehráli s dětmi, tak jsme zvědaví, co na to řeknou. Tipujeme, že devítiletého Jáchyma to bude bavit (má rád Rummikub, Nova Lunu hrává sám třeba celý večer, bavil ho Patchwork a tak) a jedenáctiletou Bertičku ne (ta raději něco víc interaktivního a adrenalinového, třeba Marvel Splendor). Alice se těší na sólo hru, i když zatím ji na první dobrou z pravidel nepochopila. Škoda, že v ČR není zvykem alespoň u českých her hned dělat videa... To by byla velká přidaná hodnota.

Libo video?

U nás máme video ke každé moderní deskovce, kterou prodáváme v e-shopu. Project L sice neprodáváme, ale protože se nám líbil, Alice mu věnovala jeden pracovní den a natočila pěkně dlouhé a podrobné video. Jen nahrávání na Youtube zabralo 2,5 hodiny... Ale hru díky videu krásně ochutnáte a líp si rozmyslíte, jestli ji nutně potřebujete nebo nechcete. 

PLUSY HRY:

  • Je moc krásně zpracovaná – minimalistická čistá grafika. Pro jednoduchost a čistotu grafiky máme slabost, však naše Párty hra Čeština 2.0 je podobně minimalistická, žádné Kočkovy pouťové designy jako u mnoha jiných her, které vycházejí.
  • Nádherné tetrisové komponenty a kvalitně zpracované karty, do kterých se ty dílky dávají. 
  • Fandíme českým původním hrám, máme rádi podobné herní mechanismy, takže za to hlavně dáváme palec hore. 

IMG-8984

MÍNUSY HRY:

  • 4JAZYČNÝ NÁVOD A LAMAKARTA: Pravidla a lamakarty (pomocné karty pro každého hráče) jsou 4jazyčné a to nemáme rádi, mate nás to, otravuje. Byznys a jednoduchost prodeje do různých zemí měl přednost před hráčským zážitkem. I když teda kam se to hrabe na Djeco, kde je vždy asi 8 návodů ve všech možných jazycích, jen čeština chybí a tu si musíte stahovat z netu, naštěstí zbytek hry je tzv. jazykově nezávislý, to znamená, že na komponentech není nic napsané.
  • MÁLO INTERAKCE: Hráči v deskoherních skupinách občas hře vyčítají, že si každý hraje na svém písečku, to na hře vadí i našemu Martinovi, že tam chybí interakce mezi hráči. Naopak Alici ta solitérnost i ve skupinovém hraní sedí. 
  • CHYBY V NÁVODU: V návodu je info, že při akci, kdy hráč pokládá do všech karet dílek, se musí všude vložit přesně 1 dílek. Majitelé KS verze nám psali, že to máme blbě, že se má vkládat AŽ 1 dílek, čili můžete ho tam dát a nemusíte. Pak jsme zjistili, že na naší lamakartě to takhle je, ale v návodu ne. I začátek pravidel u sólomódu je špatně. V nejjednodušší variantě hry proti virtuálnímu nepříteli se mají nejmenší dílky rozdělit tak, že na ploše jsou 4, u virtuálního soupeře 6 a vy jako hráč máte dostat 1. Sečteno, podtrženo je to 11 dílků, ale ve hře je jich jen 10... Někdo už nám radil, že pro toho virtuálního soupeře můžeme použít jakýkoli jiný dílek, že v návodu k této verzi hry je chybka, která tam zbyla z Kickstarterové verze, která byla pro předplatitele mnohem vytuněnější a měla víc tetrisových dílků.
  • 2 VERZE HRY: To je nevýhoda crowdfundingových kampaní asi tedy, že vydavatelé potřebují předplatitelům dát hromadu věcí, které pak už nikdo nedostane. Geekové si loví v předprodeji, my deskomudlové, co si hry kupujeme normálně v obchodech, seženeme jen chudou příbuznou navíc s trochu jinými pravidly. Kdyby se potkal majitel KS verze a my, tak si spolu asi moc nezahrajeme a jen se budeme dohadovat, jakže se vlastně hra ve dvojím různém vydání hraje... Za to tedy velký palec dolů...
    • KS verze je pro 1-6 hráčů, tzv. retail verze jen pro 1-4
    • KS verze má umělohmotný insert, větší krabici a látkový pytlík na dílky, retail verze papírový insert, menší krabici a igeliťák
    • KS verze má víc tetrisových dílků i karet, rozšířený návod a trochu jiná pravidla
    • KS verze v přepracovaném vydání bude mít třeba i pravidlo, že na konci hry se odečítají body za nedonaplněné karty, to retail verze, kterou jsme koupili, v návodu nemá. Ale pochopili jsme, proč nás mátlo poslední kolo. S tímhle pravidlem by asi dávalo smysl. Na konci hry totiž můžete do karet dovkládat libovolný počet dílků, jen za každý máte mínus 1 bod. Jenže hodnota karty je do max. 5 b, a tak se většinou doplňování skoro nevyplatilo. Ve chvíli, kdy by člověk věděl, že těch 5 bodů se mu v případě nedoplnění karty odečte, bude naplňovat za každou cenu, aby nešel do mínusu. Tohle pravidlo možná tedy budeme hrát, snad se prý má časem objevit i u té okleštěné verze při nějakém dotisku. 
  • INSERT, PYTLÍK: Tak krásné hře, která navíc není levná (640 Kč) by slušel kvalitní insert a látkový pytlík na tetrisdílky, tato doplnění ale získali jen ti, kteří hru podpořili na Kickstarteru, my dostali papírový insert, ze kterého nám karty nešly vytáhnout, a nádherné tetrisové dílky jsou v igeliťáku, což hře dost ubírá body. Raději bychom pořádnou hru za 900 Kč než půl luxusu a půl low-cost kvality. Insert jsme vyřešili - pořídili jsme nádherný 3D tištěný insert, do kterého vše bezvadně naskládáme. 

272656089_462106318723592_7500275967769270162_n

259971575_458991702354171_7870604281468579248_n